lørdag 2. mai 2015

Noen viktige begreper fra kap 2 og 3

Noen viktige begreper innenfor kapittel 2 og 3.

Prosessmodell: En prosessmodell er en modell som definerer hvordan man skal strukturere arbeidsprosessen i et prosjekt.

Deskriptiv: Beskrivelsen av en prosess slik vi mener vi utfører den.

Normativ (preskriptiv): Beskriver en prosess slik noen mener den bør være.

Fossefallsmodellen: Består av 5 faser. Når en fase er ferdig går man i utgangspunkt ikke tilbake. Fossefallsmodellen er plandreven. 1) Kravarbeid 2) Design av systemet 3) Implementasjon 4) Testing 5) Vedlikehold.

Plandreven utvikling: Prosessaktivitetene er planlagt på forhånd. Progresjon måles i henhåld til planen. En tung prosess inkluderer mange aktiviteter og roller. Krever formelle, detaljerte og konsistente prosjektdokumenter. Plandreven utvikling legger vekt på aktiviter som gjøres tidlig i prosessen, (planlegging, analyse og design).

Smidig utvikling: I smidig utvikling skjer planleggingen litt etter litt. Denne type utvikling gjør det enklere å endre prosessen for å tilpasse endrede krav fra kunden. Fokuset ligger på de fundamentale prinsippene: kontinuelig testing, færre formelle krav og er mer iterativ enn plandreven utvikling.

Inkrement: Et inkrement er et tilegg i funksjonaliteten - et aspekt ved systemet.

Iterasjon: Er en syklus i utviklingen - et aspekt ved prosessen.

Inkrementell utvikling: I inkrementell utvikling utvikles systemet gradvis i form av nye inkrementer som blir lagt til. Hvert inkrement (tilegg i funksjonalitet) evalueres før utviklingen av neste inkrement starter. De viktigste kravene utvikles først. Inkrementell utvikling er en vanlig tilnærming i smidige metoder.

Fordeler og ulemper ved inkrementell utvikling:
+ Enkelt å få tilbakemeldinger fra kunder
+ Lett å se hvor mye som er utviklet så langt
+ Lavere risiko for total prosjektfail
- Strukturen til systemet har en tendens til å bli stadig verre etter hvert som inkrementer legges til.

Iterativ utvikling:  ?????????????????????

Prototyping: En foreløpig versjon av et system. Laget for å: utforske kravene til et system, alternative brukergrensesnitt, ulike måter å teste systemet på. Prototypen burde fokusere på områder av systemet som ikke er godt forstått.

Spiralmodellen: Utviklingsprosessen er representert som en spiral istedenfor en sekvens med aktiviteter. Hver runde i spiralen representerer en fase i prosessen, f.eks kravspesifisering eller design. Løkkene i spiralen velges etter behov. F.eks man kan gå tilbake til tidligere aktiviteter. Spiralmodellen er en av de mest kjente modellene. Men brukes sjeldent i konkret systemutvikling.

Rational Unified Process (RUP): Et rammeverk for å bygge arkitektur/UML-modeller. 
Det er fire faser i RUP:

Innledning/ide - Målsetting, behovsanalyse, budsjett, prosjektplan. Identifisere funksjonelle krav og modellere use case (brukstilfeller).

Utdypning - Start design av arkitektur, lag arkitektur prototype. Ferdigstill prosjektplan.

Konstruksjon - Design-programmer-test

Innstallering/driftssetting - Sett systemt i drift. Opplæring etc.

Gjenbruksbasert utvikling: Eksisterende programvare gjenbrukes i varierende grad i utviklingen av nye systemer  

Ekstrem programmering (XP): XP er en smidig utviklingsmetode. Den er programmeringsfokusert. Det skjer levering til kunden annenhver uke. All kode som legges til skal testes, består den ikke testen legges den ikke til.

Scrum: Eget innlegg

Kanban: Kanban er et japansk ord som betyr kort. Kanban definerer et sett med oppgaver hvor man leverer så snart man er ferdig. Oppgaver skal flyte uten avbrudd gjennom de nødvendige aktivitetene til de er ferdig. Dette er hvorfor vi sier at Kanban er flytbasert (i motsetning til Scrum som er tidsbasert). Fokuset ligger på flyt. Man har ikke tidsbokser som man har i Scrum. Når man er ferdig med en oppgave i Kanban velger man seg en ny å gjøre ettersom hva som er viktigst der og da.

Lean systemutvikling: "Den japanske skolen". Kontinuerlig læring og forbedring. Kundefokus. Respekt for mennesker. Unngå sløsing.

Oppsummering: 
- Smidige metoder er kommet for å bli
- Finnes mange måter å være smidig på

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar